(ВИДЕО) Стојановски: Лажни воени инвалиди ги земаат финансиите на бранителите од 2001 година

Од:

Десет семејства на загинатите македонски бранители од 2001 година не се обештетени, како и 65 воени инвалиди, чии финансии наместо кај нив се во рацете на други луѓе лажно пријавени како воени инвалиди, вели претседателот на одворот на бранители, Ацо Стојановски.

– Се појавува темна бројка на нови социјални групи како воени инвалиди кои што фигурираат во фондот на Министерството за труд и социјална политика. Ќе побараме од министерството да се изврши ревизија на сите досегашни воени инвалиди бидејќи напливот од 2000 година до сега е рапиден, вели Стојановски.

Според него, состјбата во Македонија покажуваат дека институциите на системот не си ја вршат совесно својата работа.

Александар Тодески

Би можело да ве интересира

Исплата на пензиите од 28 март

Ана Ололовска

Советот за социјална сигурност усвои зголемување од 8,4 проценти на пензиите

Пензиите во март ќе се зголемат за 8,4 проценти

Исплата на пензиите од 30 јануари

Ана Ололовска

Ковачевски: Од утре исплата на јануарската финансиската поддршка за пензионерите, од март ново усогласување на пензиите

Ана Ололовска

За барањето минимална пензија да биде 20.000 денари ќе се решава во 2023 година

Маја Илиевска-Пачемска