(ВИДЕО) Стоилковски: Дали зад договор од 40 милиони евра не е фактор дека Ковачевски и првиот човек на Аитоникс се колеги професори од приватен универзитет во Скопје?

Од:

Штом владата и СДС упорно молчат за 40 милиони евра, значи дека се крие нешто големо зад овој скандал. Почитувани, 40 милиони евра во три години за лиценци, толкав договор направи владата со фирма која што претходно годишно заработувала по речиси половина милион. Дали зад златното доба за Аитоникс не лежи фактот што и Димитар Ковачевски и првиот човек на Аитоникс, Марко Андонов (претседател на одборот на директори) се колеги од приватен универзитет во Скопје. Ковачевски, професор, шеф на катедра за маркетинг, а Андонов декан, професор за корпоративно право, изјави Наум Стоилковски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ.

– Интересен е фактот дека првиот рекорден тендер за лиценци од 15 милиони евра, Аитоникс ги добива во 2020 година, во периодот кога новата ѕвезда на СДС, Ковачевски влегува во влада. Иако тендерот првично е распишан за почеток на годината, тој е народски кажано е „бутнат” па направен е нов тендер, со сменети и намалени услови, и се завршува во очи, неколку недели пред влегувањето на Ковачевски во влада. И за прв пат се прави договор за три години, за рекордни 15 милиони евра.

Почитувани, по само три години, Ковачевски е премиер, а Аитоникс на колегата професор од иститот факултет, сега зема не 15, туку 25 милиони евра. Рекорд, па рекорд. За иста услуга- лиценци за програми за администрацијата. Зошто во 2020 кога Ковачевски е заменик министер, услугите чинат 15, а сега дури 25 милиони евра? Што е тоа зголемено за цели 10 милиони евра разлика, освен што Ковачевски бил заменик министер, а сега премиер? Како може генерален секретар на влада да потпишува и спроведува договор со фирма на колега на премиерот? Почитувани, Македонија тоне во корупција, тоне во криминал, сиромаштија, нема лекови, ниту учебници, ама се даваат 40 милиони евра за лиценци – изјави Стоилковски.

Наум Стоилковски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ во врска со ставовите на претседателот Стево Пендаровски искажани во интервју во однос на амнестија и измените на КЗ потенцираше дека Пендаровски денеска мора да одговори кој тоа барал од него амнестија.

-Пендаровски веќе денеска мора да одговори кој тоа барал од него амнестија? Пендаровски вели дека бил цитирам „консултиран од некои актери на политичката сцена“ за амнестија, па затоа сега мора да биде прецизен и јасен, да наведе кој тоа од политиката го консултирал Пендаровски пред неколку месеци за амнестија?, рече Стоилковски.

Би можело да ве интересира

Стоилковски: Директор на центар за социјални работи, кадар на Тренчевска во Радовиш, приведен за трговија со дрога

Стоилковски: Дали Филев, директор на СДС од Радовиш е трговец со дрога во полициски билтен

(ВИДЕО) Стоилковски: Го знае ли Лукаревска Законот за ДДВ кој предвидува кривични и затвор за лажни податоци или и треба обука?

Стоилковски: ВМРО-ДПМНЕ има прецизни решенија за прашањето со Бугарија, кои ќе бидат дел од изборната програма

Стоилковски: Зошто Лукаревска не поднесе кривична пријава, туку фирмите ги става на листа на должници

(ВИДЕО) Стоилковски: Ако се било фиктивно од кого и за што Лукаревска ќе наплаќа данок, освен ако не се тоа парите дадени за поврат на ДДВ?