ВИДЕО: Мијалков овојпат со затворско комбе симнат позади судот, завршни зборови за „Титаник 2“

Од:

Ексдиректорот на УБК Сашо Мијалков со затворско комбе го донесоа и го симнаа позади Кривичниот суд, за да присуствува на судењето за „Титаник 2“, предмет за изборни нерегуларности. Во придружба на двајца полицајци, тој влезе во зградата на судот. Овој спровод се разликува од оној кој беше направен кон крајот на декември, кога, тој пешки дојде преку паркингот на судот и влезе во зградата. Пред судницата, го пречекаа тројца негови адвокати.

Судењето почна со прецизирање на обвинителниот акт од обвинителот Гаврил Бубевски. Прецизирањето е по насоките од Апелација, по укинувањето на пресудата.

„При одредени правни прашања како такви ги постави Апелација со укинувањето на пресудата како што веќе еднаш беше донесено во овој суд, по однос на истите обвинети, ќе извршам прецизирање на диспозитивот на обвинителниот акт. Имајќи во предвид дека од доказите се утврди дека треба да отпадне штетата во однос на паричниот износ од 22.000 денари од ова Кривично дело имајќи во предвид дека не е опфатена во умислата на обвинетите и доказите кои одат во тој прилог, ќе извршам и одредена правна преквалификација врз основа на тоа што го прецизирам во обвинението, иако и последицата која е содржана во правната преквалификација веќе беше предмет на обвинение, а тоа е противзаконито да биде избран противкандидатот Васил Пишев. Таквиот објект на заштита е предвиден во правната норма на КЗ, како и повреда на избирачкото право“, додаде Бубевски.

Судењето е во фаза на давање завршни зборови, по што следува нова првостепена пресуда. Кривичното дело „примање награда за противзаконито влијание“, на Мијалков му застарува во април. Предметот се однесува на изборни нерегуларности сторени во 2013 година.

Апелација ја укина пресудата во декември 2019 година. Од тогаш до декември 2022 година предметот се суди уште во Кривичен суд. Ова би значело дека е скоро невозможно за четири месеци, пред делото на Мијалков да застари, да се донесе правосилна одлука судска одлука.

Би можело да ве интересира

Кривичниот суд го достави предметот „Титаник 2“ во скопска Апелација

Апелација: Правото на жалба за „Титаник 2“ истекува на 17 март, предметот административно е вратен на првостепниот суд

Горан Наумовски

Вишо обвинителство бара Мијалков да се ослободи за „Тортура“ – жалбата на колегите од ОЈО да се одбие

(ВИДЕО) Адвокатот на Мијалков: Оваа пресуда ќе ја доживее судбината на претходната пресуда

Кристијан Ландов

ВИДЕО: Бубевски нема да се жали на казните за Мијлаков и Тачи, за Апелација да одлучи до април, а делото на ексдиректорот на УБК да не застари

Кристијан Ландов

(ВИДЕО) „Титаник 2“: Мијалков, Тачи и сите обвинети добија по две години затвор за изборните нерегуларности

Кристијан Ландов