ВИДЕО: Либерално-демократската партија бара намалување на цената на парното греење

Од:

„Помина еден месец од 15 октомври, датумот кога согласно Правилникот за цени на толинска енергија и системски услуги, донесен од Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија, отпочнува испорака, односно снабдување, со топлинска енергија на потрошувачите кои ги користат услугите на парното греење.  Во меѓувреме, сведоци сме дека  во изминативе месец дена температурите беа доста високи за овој период од годината. Тоа значително ги намали трошоците за испорака на топлинска енергија и тие се значително пониски од вообичаеното.

Прогнозите укажуваат дека и во наредните две недели, особено преку ден, температурите ќе бидат високи. Но во раните утрински и во вечерните часови пак, греењето е многу слабо и граѓаните се поради тоа изложени на дододатни трошоци за греење на струја“, рече на денешната прес конференција, Проф. Д-р Зоран Шапуриќ.

„Цената на природниот гас за потрошувачите во Македонија во оваа година е намалена за над 40%. Во првиот квартал годинава увозната цена за природниот гас кој влегуваше во земјата изнесуваше 380 долари за 1000 нормални метри кубни метри, а во последниот квартал таа изнесуваше 214 долари за 1000 нормални метри кубни. Тоа е резултат на падот на цената на гасот на светските берзи и на поволните договори склучени за увозот на гасот. Исто така и цената на мазутот е значително намалена.

Ова покажува дека значително се намалени трошоците за испорака  на топлинската енергија на потрошувачите кои ги користат услугите на парното греење. Меѓутоа, граѓаните не видоа никаков бенефит и цената за парното греење остана непроменета, односно неоправдано висока.

Поради тоа, Либерално-демократската партија, ја повикува Регулаторната комисија за енергетика на Република Македонија, согласно своите надлежности, утврдени во законите и во подзаконските акти,  итно да иницира, односно да отпочне постапка за намалување на цените на испорака на топлинската енергија, кои се ионака превисоки. Тоа ќе придонесе за определување  на правична и реална цена која ќе ја плаќаат граѓаните и претпријатијата за користење на услугите на парното греење.  Ова ќе доведе и до намалување на исклучувања на корисниците од ситемот на парно греење кое е главно поради високите цени“, изјави Проф. Д-р Зоран Шапуриќ.

Би можело да ве интересира

Совет за здравство на ЛДП: Да се престане со партиската поделба на раководните функции во јавните здравствени установи

Ана Ололовска

ЕСМ во следните 10 години ќе ги снабдува скопјани со парно греење

Орце Костов

Реакција на ОО Гази Баба ЛДП: Повикуваме на одговорност, недозволиво е приватизирање на општинта

Ана Ололовска

ЛДП: Прифатена нашата иницијатива, конечно се стави крај на “луксузот” економски директори на Клиниките

Зајкова: Сите имаме политички програми и заложби, но поважно е како ќе го продолжиме процесот на евроинтеграции

Горан Наумовски

Зајкова: Повикувам на политички разум и проактивност, затоа што друга држава немаме

Ана Ололовска