(ВИДЕО) Ѓорчев: Во Македонија се случува егзодус и досега невидено иселување

Од:

Наместо живот со Зоран Заев во Македонија дојде до егзодус и невидено, невидено до сега иселување. Се иселуваат луѓето од сите региони на Република Македонија, се иселуваат младите од Скопје, се иселува Источна Македонија, се иселуваат луѓето од Полог, Тетовско, Гостиварско, Липковско. Си заминуваат луѓето од Битолско, од Прилепско, од Охрид и Охридско. Ова е невиден, невиден егзодус, рече Влатко Ѓорчев од ВМРО-ДПМНЕ.

– Од Македонија секогаш имало иселување. Но ова што сега го гледаме како невидено иселување како егзодус. Како евакуација од Македонија на цели семејства до сега не сме го виделе никогаш. Од долгите векови на македонска историја. Со тага и со тежина вчера беше објавена веста дека за само 10 месеци, внимавајте само од Нова година речиси денес од основните училишта во Штип и од средните училишта се отпишани 77 ученици. 77 отпишани ученици само од Штип, рече Ѓорчев.

Тој рече дека од Штип, најголемиот град на Источна Македонија, само од Нова година до сега се иселени околу 300 до 400 граѓани.

– Понатаму, ако го видиме бројот на отпишани ученици во Кочани, Кочани е помал град, само од Кочани од истиот дел од годината значи од почетокот на годината до сега се отпишани 20 ученици. Тоа не е толку голем град, значи во Кочани само од почетокот на годината отпишани се 20 ученици. Уште еднаш ако треба сето ова да го резимирам и да го заокружам би го кажал следново, наместо живот со Зоран Заев во Македонија дојде до невидено, невидено до сега иселување и егзодус, рече Ѓорчев.

Како што кажа тој, си заминуваат и се евакуираат цели семејства.

– Си заминуваат младите од Скопје, се иселува Источна Македонија, бегаат луѓето од Полог, од Тетовско, од Гостиварско, од Липковско, од Дебарско, од Маврово – Ростуша, си одат луѓето од Струшко и од Охрид. Се испразнува и иселува Битола, Прилеп исто така, луѓето од Струмица си одат. Да не ги набројуваме сите градови. Штетните политики на Зоран Заев доведоа до тоа да Македонија се истенчува, да народот ни се топи, државата ни исчезнува. Македонија умира, паѓа бројот на новородени деца, имаме во 2018 година во три квартали најмал, најмало ако има статистика во Македонија, најмал број на родени бебиња. Страшни падови. Невидени падови. Наместо живот донесоа егзодус и невидено иселување. Жал и тага, рече Ѓорчев.

Би можело да ве интересира

Стојановска: ВМРО-ДПМНЕ е за нов Клинички центар, но со изготвен проект, а не со физибилити студија од 35 страни

Марија Митева е нова портпаролка на ВМРО-ДПМНЕ

ВМРО-ДПМНЕ: Со 1.7 милиони евра Шилегов можел да се купи две противпожарни возила со скали

Стоилковски: Со нарачано сведочење се гние во затвор, за рекетирање се ужива во кафеани

ВМРО-ДПМНЕ: Фонтаната на Златко Марин од 720 илјади евра не работи

Катерина Павлова-Николовска

Здравковски: Царовска да ги објасни мултимедијалните содржини на фотокопии

Катерина Павлова-Николовска