(ВИДЕО) Царовска и Шкријељ во Гевгелија: Продолжуваме да го јакнеме стандардот на повозрасните

Од:

Царовска и Шкриељ денеска се сретнаа со пензионерите во Гевгелија со кои разговараа за актуелните прашања поврзани со повозрасните граѓани како и за исплатеното зголемување на пензиите.

Граѓаните тоа веќе го чувствуваат со повисоки пензии за 722 денари исплатени на 324 илјади пензионери. Ова зголемување ќе влезе во основицата на пензијата и ќе се исплаќа секој месец што значи дека за една година пензионерите ќе добијат дополнителни околу 9.000 денари на своите сметки”, рече Царовска.

Дополнителната заменик министерка Шкријељ истакна дека со социјалната реформа се дава можност за развој на услуги на локално ниво како што е помош и нега за стари лица во домот и центри за активно и здраво стареење.

“Навистина ми е драго што во Гевгелија 60 повозрасни граѓани го користат правото на социјална пензија коешто се воведе со имплементацијата на социјална реформа” рече Шкријељ.

Би можело да ве интересира

СЗПМ: Пензионерите да ги почитуваат мерките, автобускиот превоз да се користи само кога е неопходно

А1он

Двајца млади стоматолози од Гевгелија одржаа концерт како поддршка за нивните колеги доктори

Ана Ололовска

СЗПМ: Да се олеснат мерките за возрасните луѓе над 67 години

Ана Ололовска

Народната банка со препораки околу исплатата на априлската пензија

А1он

Над 320 илјади пензионери ќе добијат пензија една недела порано, исплатата ќе се врши етапно

Ана Ололовска

МВР: Пријави против сите лица во Гевгелија кои играа оро на улица за полицискиот час

А1он