(ВИДЕО) Атанасов: Ова е последна година Груевски да се изживува со екстерното, ќе го укинеме

Од:

Оценките од небулозното екстерно тестирање не смеат да се внесуваат во свидетелствата на учениците. Тие треба да бидат поништени. Ова тестирање е погрешно и непрецизно и не може ништо да измери. Учениците и родителите се под стрес. Наставниците се понижени со одземање на правото да оценуваат. Поради нападот врз наставниците квалитетот на образованието е целосно уништен, рече претседателот на Комисијата за образование на СДСМ, Петар Атанасов.

– СДСМ ќе го укине екстерното тестирање на првата владина седница, откако на следните фер избори ќе ја добие одговорноста од граѓаните да ја води државата. Заедно со сите засегнати субјекти ќе усогласиме образовен систем по вистински успешен европски образовен модел, применлив за нашата земја. Евалуации ќе има, но само заради стандардизирање на квалитетот на образованието од Дебар до Берово и од Гевгелија до Куманово. Без оценки, без казни и без стресови, рече Атанасов.

Тој вели дека после 5 години од воведувањето на квази проектот на оваа власт наречен екстерно тестирање, нема ниту една релевантна образовна анализа, што со него добија учениците и образованието во целост.

– Но, затоа има загрижувачки психолошки анализи. Екстерниот хир на Груевски и на изумителот Тодоров се одразил кај основците и средношколците со незапаметено висок притисок, стрес, вознемиреност, агресивност, до депресија. Секоја година прашањата и тестовите ги надминуваат претходните во својата апсурдност. Оваа година видовме и една популистичка димензија, рече Атанасов.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Тасевска: Дополнителни 1.100 стечајци ќе добиваат месечен надомест од над 9.200 денари

Ана Ололовска

СДСМ: Деструктивното ВМРО-ДПМНЕ упорно го блокира Законот за наставници и стручни соработници, упорно работи на штета на граѓаните и образованието

Ана Ололовска

ВМРО-ДПМНЕ: СДСМ треба да се разбуди од сонот, сега е 2021 година, а не 2017 година, лагата по втор пат нема да им помине

Ана Ололовска

СДСМ: Обезбедуваме целосна инклузија на децата со попреченост, вработување на 500 образовни асистенти

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Лазаревска: Обезбедуваме вклученост на децата со попреченост во редовната настава со вработување на 500 образовни асистенти

Ана Ололовска

СДСМ: Инвестициите во инфраструктурата продолжуваат со засилена динамика, градиме патишта за побезбеден и побрз сообраќај

Ана Ололовска