Бубевски: Умислата е причина за Тачи да биде построго казнет, за Мијалков е побудата поради која го сторил делото

Од:

Обвинителот Гаврил Бубевски побара Сашо Мијалков, Мехндух Тачи и ексчленовите на Државната изборна комисија да бидат огласени за виновни во случајот „Титаник 2“, предмет кој се однесува на изборни нерегуларности. Бубевски побара секој од обвинетите да одговара според степенот на кривично дело.

„Бараме да ги огласите за виновни и да ги казните за стореното кривично дело, ценејќи ги сите отежнувачки и олеснувачки околности“, кажа обвинителот.

За секој одделно, Бубевски посочи отежнувачки и олеснителни околности. За ексчленовите на ДИК посочи дека за нив не се водат други постапки, не се осудувани, што се околности за поблага казна. Но, според Бубевски, злоупотребата на нивното знаење и незаконитостите што ги правеле пред очите на јавноста – се отежнувачки околности.

Обвинителот за Мендух Тачи кажа дека судот треба да цени: „Како отежнувачка околност е директната умисла поттикнување и околностите. Треба да се акцентира неговото почитување на судот и Oбвинителството“.

Бубевски посочи дека и кај ексдиректорот на УБК има отежнувачки и олеснителни околности: „Кај Мијалков отежнувачка околност е степенот на кривична одговорност, побудите зошто го сторил кривичното дело, фактот што против него се водат други кривични осуди, како и тоа што има правосилна пресуда. Треба да се земе во предвид неговото културно однесување, почитувањето на судот“.

Би можело да ве интересира

Кривичниот суд го достави предметот „Титаник 2“ во скопска Апелација

Апелација: Правото на жалба за „Титаник 2“ истекува на 17 март, предметот административно е вратен на првостепниот суд

Горан Наумовски

Вишо обвинителство бара Мијалков да се ослободи за „Тортура“ – жалбата на колегите од ОЈО да се одбие

(ВИДЕО) Адвокатот на Мијалков: Оваа пресуда ќе ја доживее судбината на претходната пресуда

Кристијан Ландов

ВИДЕО: Бубевски нема да се жали на казните за Мијлаков и Тачи, за Апелација да одлучи до април, а делото на ексдиректорот на УБК да не застари

Кристијан Ландов

(ВИДЕО) „Титаник 2“: Мијалков, Тачи и сите обвинети добија по две години затвор за изборните нерегуларности

Кристијан Ландов