Стојаноски: Бирото за јавни набавки ги опоменало институциите за необјавувањето единечни цени на склучени тендери

Од:

Бирото за јавни набавки испратило допис до институциите, министерствата, агенциите, државните и јавни претпријатија и општините во кој ги опоменува институциите дека некои од нив по склучување договори кои се резултат на тендерската постапка не ги прикачуваат поединечните цени по ставки. Ова на прес конференција го објави пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Бојан Стојаноски покажувајќи документ за кој тврди дека е токму тој од Бирото за јавни набавки истпратен до дел од институциите.

„Изминативе денови објавивме дека Петре Шилегов, Златко Марин, Стефан Богоев, Саша Богдановиќ, министерството за транспорт и врски и Државни патишта трошеле милиони народни пари, а потоа не ги објавувале поединечните цени на страната на Бирото за јавни набавки. Што кријат овие функционери и зошто го прекршиле Законот за јавни набавки и неговиот чл.70 ст.3. Дали зад необјавувањето на единечните цени се крие можно прикривање на преплатени производи и услуги како случајот во Аеродром, каде видовме како Златко Марин платил 250 евра за обрач за кош и 300 евра за корпи? Или набавката на противпожарното возило со скала на Петре Шилегов, кое го платил по цена двојно поскапа од тоа што Град Загреб платил за идентично такво возило“ – рече Стојаноски.

Тој уште вели дека овие институции имаат законска обврска да ги објават единечните цени, а доколку тоа не го сторат, Бирото за јавни набавки може да ги блокира.

Би можело да ве интересира

ВМРО-ДПМНЕ: Оставка од Филип Андов – Сокол и одговорност од Тупанчевски

ВМРО-ДПМНЕ: Полицијата функционира на донации, а власта на СДС во заминување троши над 7 милиони евра

ВМРО-ДПМНЕ: Владата води нула грижа за пациентите со ретки болести, уште не е ни почната постапката за набавка на терапијата

ВМРО-ДПМНЕ: Светска Банка констатира најмал раст на БДП за Македонија во регионот

(ВИДЕО) Кирков: Неспособноста на Спасовски оди до таму што и по 24 часа, не го најдоа убиецот на кучињата во Струга

ВМРО-ДПМНЕ: Tеглите загаден воздух со кои СДС како опозиција протестираше нека ги извадат од подрумите и остават пред нивната влада