ВИДЕО: Собраниската комисија го усвои предлогот за менување на Уставот

Од:

 Собраниската комисија го усвои предлогот за менување на Со 10 гласа „за“ и 7 „против“ Комисијата за уставни прашања го усвои предлогот на Владата за пристапување кон менување на Уставот.

Комисијата ја задолжи Владата во рок од 15 ден да подготви и достави текст со нацрт амандмани и да ги земе предвид забелешките изнесени на седницата на Комисијата.

„За“ гласаа 10 пратеници од парламентарното мнозинство предводено од СДСМ, 7 пратеници од ВМРО-ДПМНЕ гласаа против, а воздржани немаше.

В понеделник предлогот на Владата ќе се најде на дневен ред на пленарна седница во Собранието.

Галена Николовска-Ризвановиќ

Би можело да ве интересира

Одлука за докапитализација на сопственоста на ГА-МА со 1,9 милијарда денари

Со закон ќе се дефинира разликата помеѓу политички именувани лица и администрацијата

Владата го достави до Собранието мислењето за автентично толкување на член 11 од Законот за помилување

Заев: Треба да ги следиме успешните модели низ светот за Попова Шапка

Заев: Нека се отворат сите прашања за животна средина, нема поважно за нас од здравјето

Ребалансот на буџетот во Собранието од следната недела