Собранието треба да расправа за интерпелација на министерот Спасовски

Од:

Собранието на Република Северна Македонија денеска треба да одржи продолженија на 86. и на 90. седница.

Единствена преостаната точка на 86. седница е интерпелацијата за работата на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, поднесена од пратеницитеопозициската ВМРО-ДПМНЕ.

На 90. седница, пак, треба да се расправа за Предлог законот за спречување и заштита од дискриминација, по скратена постапка, исто така, единствена точка на дневниот ред.

Со новиот закон се подобрува законската регулатива и се врши нејзино усогласување со правото на Европската Унија и меѓународните стандарди во однос на заштитата од дискриминација. Со неговата примена се очекува да се обезбеди поефикасна заштита од дискриминација.

Со Предлог законот се прошируваат основите за дискриминација, се менува и подобро се дефинира поимникот и дефиницијата за дискриминација, се професионализира комисијата за заштита од дискриминација и се менува називот и надлежноста на комисијата во комиисија за спречување и заштита од дискриминација, која ќе треба да работи и на превенцијата освен на заштита. Се доуредуваат надлежностите на комисијата, начинот на избор и условите за избор на членови. Се воведува одредба за користење на нови докази во судските постапки и „actio popularis“. Исто така, се предвидува и ослободување од судски трошоци во судските постапки.

Би можело да ве интересира

Собранието со 88 гласа „за“ и 22 „против“ ги донесе измените на Законот за државна управа

Јанчев од Левица: Носење на системски закон по скратена постапка е надвор од памет

Предраг Петровиќ

Предлог законот за реорганизација на министерствата ќе оди по скратена постапка, веќе денеска пред матичната комисија

Катерина Ѓуровски

Верификувани мандатите на пратениците Аднан Азизи и Имрлије Салиу-Фетаи од „Вреди“

Гаши бил погрешно разбран: Мојата татковина е Северна Македонија

Орце Костов

На пленарна седница законските измени за реорганизација на министерствата

Орце Костов