Шаќири: Продолжуваме да ја подобруваме бродбенд инфраструктурата низ целата држава

Од:

Можностите за подобрување на бродбенд инфраструктурата во проблематичните зони, белите и сивите зони, каде што домаќинствата имаат тешкотии или немаат можности за поврзување со интернет во моментот беа тема на денешниот состанок на министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири, со претставниците на „Дојче Телеком“, предводени од Марк Васиќ – директор за меѓународни регулаторни работи, како и директорот на „Македонски Телеком“, Никола Љушев.

Како еден од најпроблематичните региони за кои во наредните месеци ќе бараат заеднички решенија е регионот на Дебар, како и другите рурални зони.

Како што пренесуваат од МИОА, на состанокот, министерот Шаќири изразил благодарност до Телеком за помошта што им беше дадена на бизнисите погодени од пандемијата, каде што заедно со Владата беше обезбедена помош за преку 200 компании во земјата погодени од пандемијата, за услуги за поврзување, “cloud”, е-трговија, сите мерки од петтиот владин пакет за ублажување на негативните ефекти од пандемијата Ковид -19.

Во соопштението се наведува дека „министерот ја истакнал важноста од имплементација на Законот за употреба на јазиците, поттикнувајќи го Телеком да ја унапреди употребата на албанскиот јазик во контактите со клиентите, што, според него, ќе го подобри искуството на клиентите Албанци, како и можноста за подобрување на соодветната застапеност во раководните структури на „Македонски Телеком“, земајќи ја предвид меритократијата“.

Би можело да ве интересира

Почнаа преговорите за решавање на проблемите на регионалните и локалните радиодифузери

А1он

МИОА: Нови алатки во процесите за дигитална трансформација на општеството

А1он

Шаќири: Буџетот на МИОА за 2022 изнесува 1.323.684.000 денари

Ана Ололовска

Шаќири: Мораме да се грижиме за безбедноста на луѓето во сајбер просторот

А1он

Шаќири: Еден заеднички и отворен пазар на труд уште повеќе ќе го поврзe регионот на Западен Балкан

А1он

Шаќири: Ревизија на системот на дискрециските овластувања при вработувањата

А1он