Шаќири „максимално ќе го поддржи“ отворањето посебни сектори за примена на јазиците во сите институции

Од:

„Ја користам оваа прилика да им честитам на сите вработени кои присуствуваа на оваа важна обука, која е многу неопходна за нивниот професионален развој“, рече министерот за информатичко општество и администрација, Јетон Шаќири, кој денеска беше поканет на церемонијата на доделување на сертификати за присуство на обука за превод и лекторирање од македонски на албански и од албански на македонски јазик, организирана од Агенцијата за примена на јазиците.

Како резултат на исполнувањето на обврската што произлегува од Законот за примена на јазиците, сите институции во земјата треба да креират нови организациони облици и работни места.

Министерството за информатичко општество веќе го создаде своето одделение со цел примена на јазикот и е посветено и подготвено да ја помогне и поддржи секоја институција во земјата да ги создаде овие сектори.

Би можело да ве интересира

Николовски и Шаќири: Со новиот Електронски систем за поднесување и следење на пријави до брзи услуги за граѓаните и превенција од корупција

А1он

Шаќири: Сајбер безбедноста е важен фактор во процесот на дигитализација

А1он

Груби: Помалубројните заедници не се доволно застапени во јавната администрација

Предлогот за видео надзор се однесува само за процесите кои не може да се дигитализираат, појасни Арсовски

УПОЗ: Предлозите работата на службениците да се регулира со видео надзор се нехумани, незаконски и дискриминаторски

Шаќири: Државната администрација е многу поразновидна од Охридскиот договор наваму

Жарко Настоски