Реките и Охридското и Преспанското езеро на нивоа под ноемврискиот просек

Од:

Нивоата на сите реки во земјава кај кои денеска се извршени хидролошки мерења, покажуваат вредности под просекот за ноември. Некои покажуваат драстични намалувања, дури и до десет пати.

Според УХМР, најголем пад на водостоите бележат Вардар кај Јегуновце и кај Велес, Треска кај Македонски Брод, Црн Дрим кај Ложани и Сатеска кај Ботун.

Под ноемврискиот просек се и двете најголеми езера, Охридското и Преспанското.

Би можело да ве интересира

Надојдените Радика и Црн Дрим почнаа да го полнат Дебарско Езеро

Ана Ололовска

Водостоите надпросечни, можни излевања на Вардар, Струмица и Црна

Ана Ололовска

УХМР: Зголемен водостојот на повеќе реки, да се избегнува движење покрај нив, вечер повторно врнежи

Ана Ололовска

УХМР: Зголемен водостојот на реките, можни локални излевања

Ана Ололовска

Дождот значително ќе ги зголеми водостоите, да се избегнува движење покрај реки

Ана Ололовска

УХМР: Зголемен водостојот на повеќе реки, да се избегнува движење покрај нив, вечер повторно врнежи

Ана Ололовска