Прв академски час на ФОН

Од:

Универзитетот ФОН на денешниот прв академски час, ја започна 11 кадемска година на 9 факултети. Пред повеќе од 800 бруцоши кои ќе студираат на одделенијата во Скопје, Струмица, Струга и Гостивар се изврши и промената на ректорската функција, со што Академик Камбовски стана нов ректор на Универзитетот.

dobivaj vesti na viber

Во својата поздравна реч, потпретседателот на Универзитетот ФОН Сефер Цаноски истакна дека Универзитет и кадарот кој успешно раководи веќе 10 години е спремен да направи нова историја во високото образование во Република Македонија. Да се наметне како сериозен високообразовен бренд кој ќе го освои регионот и ќе биде препознатлив по својот квалитет во науката но и конкурентен во сите циклуси на образование, преку создавање на способни дипломци, магистри и доктори на науки што ќе допридонесуваат во сите сегменти од професионалниот живот.

Оваа генерација е посебна за нас, ова ќе биде генерација на новите предизвици во ерата на знаењата, развојот на технологија и науката – додаде Цаноски.

Новиот Ректор Академик Камбовски, во својата пригодна реч по повод преземањето на функцијата, се осврна врз темелите на академизмот кои нашата држава ги гаи повеќе од 1000 години, како и кон визијата каде ќе се движи ФОН како Универзитет кој претендира да стане регионален центар за високо образование во наредните пет години.

Посветеноста и ентузијазмот на сите учесници во високообразовниот процес на Универзитетот – студентите, професорите, вработените е основен предуслов но и најсилна гаранција за успешно остварување на таквите задачи. Се надевам дека сите заедно ќе можеме да одговориме на очекуваните предизвици – Истакна Камбовски.

Би можело да ве интересира

Прв академски час на 20-та генерација на студенти на Американскиот универзитет на Европа – ФОН за 2022/2023 година

Ана Ололовска

Промовирани двојните дипломи на АУЕ – ФОН со меѓународни универзитети од Германија, Франција, Бугарија и Израел

Ана Ололовска

Американскиот универзитет на Европа-ФОН му додели титула „Doctor Honoris Causa“ на европратеникот Илхан Ќучук

Академијата за сајбер безбедност на АУЕ-ФОН станува атрактивна во регионот

Американскиот универзитет на Европа-ФОН станува дел од елитата на универзитети за сајбер безбедност!

Горан Наумовски

Со подготвителната настава за државна матура организирана од АУЕ – ФОН, матурантите остварија одлични резултати во јунскиот испитен рок