Промоција на книгата „Поглед кон внатре“ од Стево Пендаровски

Од:

Во кино „Култура“ денеска ќе биде промовирана книгата „Поглед кон внатре“ од проф. д-р Стево Пендаровски.

Книгата содржи 127 текстови, објавувани во две печатени изданија, дневниот весник „Дневник“ и неделникот „Граѓански“, во периодот 2009-2013 година.

Промотори се Луан Старова, Александар Поповски и Иван Додовски.

-Многупати помислував да ги испечатам текстовите како едно лично сведоштво за тоа време, но постојано се убедував дека во ерата на информатичката револуција и социјалните мрежи, најголемиот дел од моите согледувања се сигурно прегазени од динамиката на меѓународната политика, а особено од настаните внатре, кај нас, кои се без преседан во нашиот пост-комунизам. Одлуката, сепак, да ја објавам оваа книга беше двојно мотивирана: прво, во споменатите години бев дел од иницијалното јадро на опозиционото движење, кое започна да го оспорува авторитарниот режим во настанување, и второ, како потсетник за генерациите што доаѓаат дека општествените феномени и девијации за кои пишувам (се разбира, не само јас), сѐ уште никаде во светот не се дефинитивно разрешени и архивирани, вели Пендаровски во предговорот.

Би можело да ве интересира

Пендаровски: Не се памети некој наш политичар да искажал толку длабоко непочитување кон најголемите херои како Мицкоски

ВМРО-ДПМНЕ: Срамен и недржавнички е потегот на Пендаровски да не држи говор на Мечкин Камен

Џафери нема да го слави Илинден во Крушево поради приватни обврски, иако Пендаровски го очекува

Кристијан Ландов

Можно е во преговорите со Бугарија да се вклучи и трета страна, вели Пендаровски

Жарко Настоски

Пендаровски нема да ги потпише измените на Изборниот законик

Кристијан Ландов

Граѓански активисти бараат од Пендаровски да не ги потпишува измените во Изборниот законик

Жарко Настоски