Продолжување на правото на стипендија – за учениците во септември, за студентите во октомври

Од:

Рокот за достава на документите за продолжување на правото на стипендија е од 1 до 30 септември за учениците и од 1 до 30 октомври за студентите.

МОН на својата веб-страница објави дека документи во наведениот рок може да поднесат сите корисници на правото на ученичка односно студентска стипендија остварено во некоја од изминатите учебни/академски години, кои ги исполнуваат договорните услови за продолжување на стипендијата.

Корисникот на ученичка стипендија треба да достави потврда за редовен ученик за учебната 2021/2022 година и копија од последното свидителство.

Корисникот на студентска стипендија треба да достави потврда за запишан нареден семестар, односно година на студирање и уверение/потврда за предвидени и положени испити со успех од претходните години и индекс на увид, како докази дека има положено 80 или 90 проценти (зависно од типот на стипендија кој го користи) од предвидените испити, односно дека го одржал просечниот успех на студирањето, согласно со договорот за стипендија.

Документите за стипендиите (ученички и студентски) се доставуваат електронски со прикачување на соодветната документација на  http://e-uslugi.mon.gov.mk, а доколку корисниците немаат можност електронски да ги поднесат,  документите треба да ги достават преку писарницата на Министерството за образование и наука или по пошта (препорачана пратка со повратница) на адреса: бул. „Св. Кирил и Методиј“ бр.54, 1000 Скопје или директно во МОН. 

Би можело да ве интересира

МОН: Повторени конкурсите за стипендии за ученици во дуални паралелки и во тригодишно стручно образование

Ана Ололовска

Во АСУЦ „Боро Петрушевски“ почна имплементација на ПИСА тестирањето

Ана Ололовска

МОН: Преку политиките на стипендирање студенти обезбедуваме зголемена финансиска поддршка и за младите од регионот со потекло од РСМ

Ана Ололовска

Предупредувачки бојкот на наставата на ученици од четврто одделение во Тетовско

Катерина Павлова-Николовска

Заев, Николовски и Царовска ја пуштија во употреба спортската сала во Лозово

Ана Ололовска

Царовска на координативен состанок со директорите на училиштата: Важно е да се почитуваат заштитните мерки за училиштата да останат безбедни

А1он