Приврзаниците на Вранишковски бараат помош од Томислав Николиќ

Од:

Приврзаниците на Јован Вранишковски денеска на прием кај српскиот претседател барале морална поддршка и заштита на основните човекови права и верски слободи.

Тие го запознале српскиот претседател со проблемите на нивната црква во Македонија, а посебно со судбината на Јован Вранишковски кој е во затворот во Идризово.

Епископот Иринеј рече дека не станува збор за високополитички претензии, туку целата активност на српската црква е насочена кон заштита на основните човекови права и слободи.

Тој оцени дека под лажни обвинувања се проредуваат класични судски процеси, политички прогони против луѓето, свештениците, монасите и верниците само поради нивната верска определба.

Претседателот Николиќ рече дека активно ќе се заземе за почитување на човековите права и верски слободи, не само за верниците на СПЦ туку и за сите луѓе, народи и заедници во Србија, регионот и во целиот свет.

Би можело да ве интересира

МПЦ нема против што некои цркви не признаа без придавката „македонска“

Орце Костов

Црквата на Чешка и Словачка ја призна МПЦ како „Православна црква на Северна Македонија“

Орце Костов

Романската православна црква ја призна афтокефалноста на МПЦ-ОА

МПЦ се премисли за забраната за погреби на Св. Никола: Нема одлука, поради меѓусебна некоординираност некој погрешно пренел дека се забранети

Маја Илиевска-Пачемска

Митрополитот Агатангел: Бугарската црква го оцрни македонскиот народ, грешка беше што побаравме да ни биде црква-мајка

Орце Костов

Бугарската црква ќе ја признае МПЦ како „Православна црква на Северна Македонија“, не како Охридска архиепископија

Орце Костов