Преполовени водостоите на Дрим и Црна, Вардар во рамки на просекот

Од:

Водостоите на повеќето реки во земјава се намалени, а некои се нешто повисоки или во рамки на просекот за мај.

Според денешните хидролошки мерења, драстичен пад бележи Струмица кај Ново Село, а Црн Дрим кај Ложани и Црна Река кај Новаци се двојно пониски од просекот.

Езерата се без поголеми промени, а Преспанското за 10 сантиметри го има надминато апсолутниот минимум.

Би можело да ве интересира

Зголемен водостојот на повеќе реки во државава

Ана Ололовска

УХМР: Интензивно топење на снегот од планините го зголеми водостојот на реките, внимателно движење во сливните подрачја

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Намален водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Неделава за три сантиметри намален водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска