Повторно пропадна камион во подната фонтана од 2,5 милиони евра на Плоштад Македонија

Од:

Камион повторно пропадна во подната фонтана на Плоштад Македонија. Службите од ЈП„Водовод и канализација“, во чија надлежност е одржувањето на фонтаните, најавија известување за инцидентот откако ќе проверат што конкретно се случило. Од Град Скопје, пак, известија дека камионот немал дозвола за влез на Плоштадот.

„Приватен субјект со возило камион без дозвола неовластено влегол на плоштадот Македонија, по што е причинета штета на плочникот. Градот Скопје остро го осудува овој чин, ќе ги преземе сите законски мерки за извршување на инспекциски надзор како и за санкционирање, по што за причинетата штета врз јавните добра на плоштадот ќе се бара надомест на штета. Ваквото однесување од страна на поединци е недозволиво и за истото ќе се спроведат најстроги санкции“, најавија од Град Скопје.

Не е првпат камион да пропадне во подната фонтана. Камион на градските комунални служби пропадна во фонтаната на во јуни 2017 година пред бината која се поставуваше за дочек на ракометарите кои станаа европски прваци.

Лани во март во истата фонтана пропадна камионче на „ЈП „Комунална хигиена“ десетина дена откако беше промовирано како дел од возниот парк на јавното претпријатие, кога промотивно го повози и тогашниот премиер Зоран Заев.

Поранешниот градоначалник на Скопје, Коце Трајановски, во чиј мандат беше изградена подната фонтана неколкупати им порача на градоначалниците што го наследија дека таа е заштитена со и означена со топки на плочникот кои укажуваат дека со возила не треба да се чисти оградениот дел.

„Фонтаната е квалитетно направена и ги има сите одобренија. Никаде во светот по линиски фонтани не се движат тешки возила. Околу линиската фонтана имаше поставено гранитни топки кои укажуваа и оневозможуваа да се движат тешки возила. Нив ги ставивме откако пропадна возило на ‘Улици и патишта’. Кога Папата го посети Скопје ги тргнавте и добар дел сега ги нема околу фонтаната. За чистење на фонтаната набавивме две електрични метларки кои поради малата тежина без проблем се движеа и ја чистеа фонтаната. Каде се сега тие метларки, зошто не ги користите? Оваа фонтана неколку години се чистеше и функционираше без проблем, очигледно е дека сега грешката е човечка и организациска“, објасни поранешниот градоначалник Трајановски, минатата година откако во фонтаната пропадна возило за чистење.

Подната фонтана беше пуштена во употреба во 2015 година како дел од проектот „Скопје 2014“, но не работи од 2018 година навака оти проблем беше одржувањето.

Би можело да ве интересира

Арамија „плати“ со живот поради кражба на камион од опасен газдата

Град Скопје контра МВР: Немаме издадено дозвола, возачот на камионот е приведен и изведен пред суд

Кристијан Ландов

Камионот кој пропадна во фонтаната имал дозвола за влез на плоштадот од Град Скопје

Кристијан Ландов

Пак пропадна камион во фонтаната на плоштад „Македонија“

Ландов

Во Ченто камион удри во пешак

Полицијата за четири часа во Штип откри дваесетина неисправни камиони

Горан Наумовски