Пендаровски го потпиша Указот за прогласување на Законот за изменување и дополнување на Кривичниот законик

Од:

Претседателот на Република Северна Македонија Стево Пендаровски денеска одлучи да го потпише Указот за прогласување на Законот за изменување и дополнување на Кривичниот законик, извести неговиот Кабинет.

„Со измените во Кривичниот законик, усвоени од Собранието, не е предвидена амнестија за кривичните дела сторени во вршење на службата. Напротив, казни и понатаму се предвидени за сторителите на тие дела, со тоа што со овие измени акцентот е ставен и на т.н. проширена конфискација на имот. Во тој дел, измените на Законикот се усогласени со eвропската Директива за замрзнување и конфискација на предмети и имотна корист, која освен казната затвор, фокусот го става на одземањето на имотната корист од сторителите на овие кривични дела. Претседателот Пендаровски очекува мерката проширена конфискација на имот да не остане само на хартија како што е досега, туку многу почесто да биде применувана во пракса и во сите случаи на констатирани злоупотреби во вршењето на службата, незаконски стекнатата имотна корист и злоупотребените средства да бидат вратени во буџетот“, се вели во соопштението за јавноста.

Би можело да ве интересира

Пендаровски: Во изминатите 30 години, Франција беше наш придружник и во добро и во лошо

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Пендаровски: Не знам кој нормален во вакви траорни времиња може да размислува за власт, после Нова година ќе мислам на тоа

Орце Костов

Претседателот Пендаровски со поддршка за барањето за воведување уставна жалба

Пендаровски: Не смее да постои етикетирање, дискредитација и обиди за регулирање на новинари и медиуми

Пендаровски: Омбудсманот како заштитник на правата и слободите на граѓаните може да придонесе во реформите на безбедносните служби

Пендаровски: Груевски е уште во Будимпешта, но измените на Кривичниот закон добро им дојдоа на Милошоски, Јанакиески, Јанушев и други функционери на ВМРО

Горан Наумовски