Пад на водостојот на поголем дел од реките

Од:

Нивоата на Охридското, Преспанското и Дојранското Езеро се исти како вчера, покажуваат последните мерења од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Водостојот на Преспанското Езеро, како што информираат од УХМР, за 34 сантиметри го има надминато апсолутниот минимум.

Пад на водостојот во однос на вчерашниот ден се бележи кај поголем дел од реките во земјава. Пониско е и нивото на Вардар кај Велес и Демир Капија, Треска, Лепенец, Пчиња, Крива Река, Бабуна, Струмица, Црна Река, Сатеска и Радика.

На исто ниво како вчера е само водостојот на Брегалница, кај Берово. Зголемување има само кај реката Вардар, кај Јегуновце, каде денеска се измерени 140 сантиметри.

Би можело да ве интересира

Намален водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Треска надојдена по дождовите, реката е на десет сантиметри под критичното ниво

Жарко Настоски

Зголемени водостоите на реките

Ана Ололовска

Зголемени нивоата на реките, Преспанското Езеро 31 сантиметар над апсолутниот минимум

Ана Ололовска

Надојдените Радика и Црн Дрим почнаа да го полнат Дебарско Езеро

Ана Ололовска

Водостоите надпросечни, можни излевања на Вардар, Струмица и Црна

Ана Ололовска