Обука за обучувачи за подготовка на предлог проекти за инструментите на Фондот за иновации

Од:

Обука за обучувачи за подготовка на предлог проекти за инструментите на Фондот за иновации и технолошки развој со оперативниот советник на Фондот за иновации и технолошки развој, Питер Моѓуроши, се одржа денеска во Скопје.

Обуката, соопштија од Фондот за иновации и технолошки развој, беше наменета за лица и организации кои обезбедуваат поддршка на стартап и спин-оф претпријатија и претпријатија кои работат во полето на иновациите и нови технологии.

Посебен фокус беше ставен на четвртиот повик на Фондот за иновации и технолошки развој за инструментите: кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва старт-ап и спин-оф и кофинансирани грантови и условени заеми за комерцијализација на иновации. Беа покриени следниве теми: бизнис модели, пазарен потенцијал, финансиски проекции, регулирање на правата од интелектуална сопственост и степен на иновативност, наведуваат од Фондот.

Од Фондот информираат дека утре ќе се одржи Ask me anything сесија со Волфганг Книејски, претседател на Комитетот за одобрување на инвестиции. Сесијата ќе биде на англиски јазик.

Организирањето на работилниците е потпомогнато од Програмата за зголемување на пазарната вработливост на Швајцарската агенција за развој и соработка, имплементирана од Свисконтакт и Преда плус.

Би можело да ве интересира

WIPO – Пандемијата поттикна приватни и јавни инвестиции во иновации

А1он

(ИНТЕРВЈУ) Коста Петров: Само на последниот повик „Стартапувај“ ангажирани се над 250 луѓе со просечна плата од 36.000 денари

Маја Илиевска-Пачемска

Македонскиот тим „eBionics“ победник на младинскиот предизвик „Генерација без граници 2019/2020“

Ана Ололовска

Состанок на Секторската работна група за конкурентност и иновации, ЕУ со поддршка на малите и средни компании

Ана Ололовска

Иноваторот Ангелков: Работиме на 20 респираторни машини кои ќе помагаат при дишење во болници и во домашни услови

Ана Ололовска

Нова македонска стартап иновација за помош на најзагрозената индустрија од пандемијата со КВИД-19

Ана Ололовска