ОБИ 2017: Македонија е меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност

Од:

Македонија е рангирана меѓу земјите со најлоша буџетска транспарентност во светот, соопшти денеска Центарот за економски анализи (ЦЕА), повикувајќи се на истражувањето „Отворен буџет (ОБИ) 2017“ на Меѓународното буџетско партнерство (МБП).

Според ЦЕА, по ерозијата на фискалната дисциплина и широката злоупотреба на претходната влада пред предвремените парламентарни избори кога државата беше етикетирана како „заробена“, најголемиот независен глобален извештај откри дека новата Влада на Македонија може да ја подобри транспарентноста на брз начин, со мали трошоци и напор.

– Иако многу е направено по смената на претходната влада која ја еродираше фискалната дисциплина и транспарентност, уште многу треба да се направи. Македонија треба да го подобри Предлог-буџетот и да понуди повеќе буџетски информации, да обезбеди повеќе учество на граѓаните во буџетскиот процес и да го зајакне надзорот на буџетите и кај законодавецот и кај државната ревизија, рече претседателот на ЦЕА Марјан Николов на прес-конференција.

Би можело да ве интересира

Објавен индексот на отворени општини за буџетската 2020 година – Арачиново и Ранковце имаат најниско ниво на отвореност

А1он

Министерство за информатичко општество и администрација најтранспарентното министерство во регионот

А1он

Владините заложби за транспарентност даваат резултати и тоа ме радува, соопшти Заев на Фејсбук

Жарко Настоски

Владата ќе ја зголемува транспарентноста на институциите и општините

Жарко Настоски

Истражување: Владата може да биде потранспарентна околу буџетските трошења во образованието

Жарко Настоски

Општина Битола прва по транспарентност

Ана Ололовска