Министерство за информатичко општество и администрација најтранспарентното министерство во регионот

Од:

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) е најтранспарентното министерство на Владата на Република Северна Македонија, со 82,24 отсто од постигнатите критериуми на истражувањето на транспарентноста на владите во регионот, кое беше презентирано денеска на Конференцијата одржана во Подгорица, по повод Светскиот ден за слободен пристап до информации од јавен карактер.

Од МИОА информираат дека Истражувањето за транспарентност ги анализираше владите на Северна Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Според истражувањето, Владата на Република Северна Македонија е најтранспарентна во регионот, па дури и се смета за пример за другите земји.

– Владата на Северна Македонија постигна рекордни 83,43 отсто од критериумите поставени во областа на транспарентноста. Следува Босна и Херцеговина со 74,9 отсто, потоа Црна Гора со 59,5 и Србија со 47,7 отсто од максималниот број можни поени. Водечката позиција за транспарентност ја имаат министерствата на Владата на Република Северна Македонија со 62 отсто од дефинираните критериуми. Најтранспарентно од нив е Министерството за информатичко општество и администрација со 82,24 отсто од постигнатите критериуми. Потоа следуваат Министерството за одбрана со 79,49 отсто и Министерството за финансии со 77,65 отсто. Министерството за внатрешни работи со 70,39 отсто и Министерството за правда со 68,46 отсто од дефинираните критериуми исто така се рангирани на високо ниво. Административните тела се оценуваат со 40,57 отсто, додека Парламентот со 68,15 отсто од дефинираните критериуми, посочуваат од МИОА.

Според методологијата на истражувањето, потенцираат од МИОА, регионалниот индекс на транспарентност го мери ефектот на извршната власт и парламентот, почитувајќи го принципот на добро управување, во четири принципи: транспарентност, пристапност, интегритет и ефективност.

Би можело да ве интересира

Алиу: Конечен став за забраната на Тик-Ток по координација со правосудните, образовните и безбедносните институции

Горан Наумовски

Почнаа преговорите за решавање на проблемите на регионалните и локалните радиодифузери

А1он

МИОА: Нови алатки во процесите за дигитална трансформација на општеството

А1он

Шаќири: Буџетот на МИОА за 2022 изнесува 1.323.684.000 денари

Ана Ололовска

Објавен индексот на отворени општини за буџетската 2020 година – Арачиново и Ранковце имаат најниско ниво на отвореност

А1он

Шаќири: Мораме да се грижиме за безбедноста на луѓето во сајбер просторот

А1он