Нуредини: Доколку настапи влошување на квалитетот на воздухот, јавноста ќе биде веднаш информирана

Од:

Денес, министерот за животна средина и просторно планирање Насер Нурдини заедно со вицепремиерот Фатмир Битиќи и градоначалникот на општина Тетово Билал Касами, ја посетија опожарената инсталација на компанијата „Пофикс“ во Тетово. При посетата, се сретнаа со сопствениците на компанијата и разговараа за потребните мерки и поддршка за санација на штетите, извести Министерството за животна средина и просторно планирање.

Министерот Нуредини информираше дека внимателно се следат податоците за состојбата со квалитетот на амбиенталниот воздух од мониторинг станицата во Тетово. Согласно часовните податоци, во текот на претпладнето забележано е само мало покачување на часовни концентрации на ПМ 10 честичките, но во моментот нема место за паника.

Доколку настапи какво било влошување на квалитетот на воздухот, јавноста и општината ќе бидат веднаш информирани за преземање на мерки за заштита, велат од Министерство за животна средина и просторно планирање.

Би можело да ве интересира

Речиси четири часа се гаси пожар во производствен објект на патот Тетово-Попова Шапка

Трошоците за заштита на животната средина лани изнесувале 7 840 633 000 денари

Осум дена по пожарот, уште чади од тетовската депонија

Во пожар изгоре автомобил паркиран во центарот на Тетово

За попречувањето новинари, прекршочна пријава доби сопственикот на депонијата која гори во Тетовско

Трет ден активен пожарот и чад од запалената депонија кај тетовска Волковија

Катерина Ѓуровски