Новинарите в петок излегуваат на марш за одбрана на достоинството

Од:

Здружението на новинари на Македонија и Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници в петок организираат марш за одбрана на наовинарското достоинство кој ќе почне пред Владата. Двете организации ги повикуваат новинарите и медиумските работнци да излезат и да изразат незадоволство од нападите врз новинарите, навредите и понижувањата од политичарите, нелојалната конкуренција, небезбедните услови во кои работат новинарите, лошата социо-економска состојба.

На маршот ќе бидат испратени пораки од претставници на ЗНМ и ССНМ, а ќе бидат доставени и следните барања до Владата и до Собранието.

– Итно донесување на неопходните закони кои се важни за правата на новинарите и работата на медиумите и нивно доследно имплементирање
– Јавните функционери и политичарите да ги почитуваат новинарите и снимателите
– Крај на агресивниот државен пи-ар
– Поддршка за локалните новинари и медиуми
– Почитување на работничките права на новинарите и медиумските работници
– Безбедни услови за работа на новинарите и медиумските работници

Би можело да ве интересира

Ковачевски: Медиумите се наш партнер во градење европско, слободно и демократско општество

Почнува јавна дебата за креирање на Фонд за новинарски продукти: ЗНМ и европските новинарски организации на средба во Владата

ЗНМ: Срамна одлука на Апелациониот суд Скопје на штета на истражувачкото новинарство

ЗНМ: Судскиот совет има обврска да биде транспарентен кон јавноста

Ана Ололовска

ЗНМ ги осудува заканите кон новинарот од Тетовасот Невриј Адеми

Ана Ололовска

ЗНМ: Бараме извинување за јавните омаловажувања кон колегата Сабриоски објавени на Цивил Медиа

Катерина Павлова-Николовска