Нивото на водата во Охридското Езеро се стабилизира, за еден месец покачено за 23 сантиметри

Од:

Состојбата со нивото на водата во Охридското Езеро полека се стабилизира. Нивото на Охридското Езеро бележи константно покачување благодарение на врнежливото време што изминатите седмици го зафати регионот, така што денеска ја достигна котата 693,35 метри надморска височина или три сантиметри над просекот за декември.

Минатиот месец поради изразито неповолната хидролошка состојба со подолготраен сушен период без врнежи нивото на водата во езерото се спушти на минимално дозволените 693,10 метри надморска височина.

Температурата на водата во езерото е 8,5 степени Целзиусови или 0,7 степени под просекот за ова време од годината.

После повеќе од два месеци вода повторно истекува и од испустот на Билјанините извори кај Студенчишкиот канал.

Би можело да ве интересира

Зголемено нивото на реките, езерата во рамки на просекот за јуни

Зголемен водостојот на Преспанското Езеро

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридско Езеро, Преспанско под апсолутниот минимум

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Намален водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска