Нема одлука за дневниот престој во училиштата, се чека МОН да каже колку деца ќе го користат

Од:

Комисијата за заразни болести на денешниот состанок не донела одлука дали во основните училишта ќе профункционира целодневен престој за децата кои физички ќе посетуваат настава.

Оттаму очекуваат Министерството за образование да достави податоци за тоа колкав е бројот на децата, кои освен настава со физичко присуство, родителите ќе ги пријават за целодневен престој, па потоа ќе донесе одлука.

– Ова прашање не е сè уште решено. Како Комисија за заразни болести мора да имаме точен број на деца кои би го користеле дневниот престој по завршување на наставата. Тие податоци треба да ни ги обезбеди Министерството за образование и наука, па дури потоа да донесеме одлука, односно да препорачаме, вели за МИА д-р. Александар Стојанов, директорот на Центарот за јавно здравје на Скопје и член на Комисијата за заразни болести.

Би можело да ве интересира

Се отвораат дел од средните училишта во Грција, учениците и наставниците ќе се тестираат двапати неделно

Жарко Настоски

Комисијата за заразни бoлести не предложила мерки порано, бидејќи им требало анализа на заболени за две недели

Кристијан Ландов

УНЕСКО: Светот во опасност од „генерациска катастрофа“ поради школите затворени во пандемијата

Жарко Настоски

Во македонските училишта се заразени 76 ученици и 123 наставници

Жарко Настоски

Не се размислува за нови мерки во училиштата вели министерката Царовска

Катерина Павлова-Николовска

Во Кина веќе не смее строго да се казнуваат ученици, по неколкуте случаи кои завршија трагично

Жарко Настоски