Наскоро ќе биде промовирана единствената национална платформа за онлајн настава

Од:

Единствената национална платформа на која ќе се одвива образовниот онлајн процес ќе биде промовирана наскоро, најави министерката за образование и наука Мила Царовска. Таа истакна дека институцијата со која раководи интензивно работи и на воведување комбиниран модел согласно кој училиштата ќе можат брзо да се прилагодуваат и за онлајн настава, но и настава со физичко присуство.

– Она на што веќе го работам изминатите десеттина дена како итно и неодложно е воведување е воведување комбиниран модел за настава што дава можност за брзо прилагодување на училиштата за настава со физичко присуство и/или онлајн настава, како и за започнување на учебната година на 1 октомври. Ппандемијата со КОВИД-19 покажа колку е важно образовниот процес и систем да се менува и приспособува и осовременува постојано и токму тоа го правиме денес. Наскоро пред јавноста ќе биде промовирана единствената национална платформа за онлајн учење, рече Царовска на денешната прес-конференција.

Таа истакна дека во земјава првпат ќе има ваква платформа која, како што потенцира, ќе биде едноствна за користење со двонасочна комуникација и направена на основа на добри практики.

– Таа ќе биде лесна за користење и за наставниците, учлениците и родителите, но и од страна на образовните институции. Ќе се користи и во врене на ковид и но секако ќе биде важно да се појавува како поддршка на учењето во училница понатаму и надвор од неа, истакна министерката за образование и наука.

Досега 36 училишта, од кои 15 се средни и 21 основно, поднеле барања за дозвола да организираат настава со физичко присуство. Денеска истекува докот за доставување на барањата, кои ги разгледува владина комисија, по што ќе даде конечна оценка дали можат да огранизираат настава со физичко присуство согласно здравствените протоколи за фунционирање во време на КОВИД-19 пандемија.

Би можело да ве интересира

Министерката Царовска ги посети основните и средните училишта во Кочани

Ана Ололовска

Царовска: Оваа година училишни екскурзии не се дозволени

Ана Ололовска

МОН и БРО информираа за начинот на оценување во услови на пандемија, првите оценки за учениците до 20 ноември

Ана Ололовска

Царовска: Пристапот до квалитетно образование е најдобра превенција од сиромаштијата

Ана Ололовска

Царовска: 87 отсто од учениците без проблем следат онлајн настава

Ана Ололовска

МОН: Расте бројот на ученици кои следат онлајн настава, образовниот процес тече непречено

Ана Ололовска