Намален водостојот на Охридското Езеро

Од:

За еден сантиметар е намален водостојот на Охридското Езеро, а нивоата на другите две природни езера во земјава се исти како вчера, покажуваат последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР).

Водостојот на Дојранското Езеро е за 2,91 метри повисок од просекот за февруари, додека нивоата на Охридското и Преспанското Езеро се пониски од просечните и тоа за 12 сантиметри кај Охридското и за 1,4 метри кај Преспанското Езеро. Сепак, Преспанското Езеро за 30 сантиметри го има надминато апсолутниот минимум.

Повисоки од просечните за овој месец се и водостоите на сите реки во земјава со исклучок на Црна Река на мерното место кај Р.Б. Мост иако најчесто бележат намалување во споредба со вчера.

Би можело да ве интересира

Намален водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Неделава за три сантиметри намален водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Дојранското Езеро

Ана Ололовска

Треска надојдена по дождовите, реката е на десет сантиметри под критичното ниво

Жарко Настоски

Зголемени водостоите на реките

Ана Ололовска

Зголемени нивоата на реките, Преспанското Езеро 31 сантиметар над апсолутниот минимум

Ана Ололовска