Намален водостојот на Охридското Езеро

Од:

За еден сантиметар денеска е намален водостојот на Охридското Езеро, а нивоата на другите две природни езера во земјава се исти како вчера.

Сепак и со последните мерења направени од Управата за хидрометеоролошки работи (УХМР) водостојот на Охридското Езеро е за еден сантиметар повисок од повеќегодишниот просек за декември. Повисоко ниво од просечното и тоа за 2,72 метра има и Дојранското Езеро, додека водостојот на Преспанското Езеро е понизок од просечниот и тоа за 1,55 метри и е три сантиметри под апсолутниот минимум 842,25 (мнм).

Нивоата, пак, на реките во земјава се во рамите на просекот за овој период од годината и имаат благо зголемување или намалување во споредба со вчера.

Би можело да ве интересира

Зголемено нивото на реките, езерата во рамки на просекот за јуни

Зголемен водостојот на Преспанското Езеро

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридско Езеро, Преспанско под апсолутниот минимум

Ана Ололовска

Зголемен водостојот на Охридското Езеро

Ана Ололовска

Нивото на водата во Охридското Езеро се стабилизира, за еден месец покачено за 23 сантиметри

Ана Ололовска