Наградени десет научници на УКИМ

Од:

Универзитетот „Св Кирил и Методиј“ денеска награди десет свои научници кои во 2012 година покажале врвни реултати во научно-истражувачката дејност.

Наградени се: Лилјана Гаврилоска и Гога Цветковски од Факултетот за електротехника и информациски технологии, Георги Георгиев од Факултетот за физичка култура, Марјан Бушев и Сашко Ристов од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство  (ФИНКИ),  Марјан Марковиќ од Филолошкиот, Трајче Стафилов, Марина Стефова и Живорад Томовски од Природно-математичкиот и Милан Шаревски од Машинскит факултет. Наградата се состои во паричен износ од 50.000 денари.

– Сенатот и Ректорската управа донесоа одлука да се доделат парични награди за 10-те најдобри научници во тековната година кои се покажале со своите публикации, издавачка и научно-истражувачка дејност, што воедно значи и промоција на Универзитетот, рече ректорот на Скопскиот универзитет Велимир Стојковски.

Наградените научници сметаат дека треба да се вложува многу повеќе во науката и побараа поголема соработка со стопанството.

Би можело да ве интересира

Билјана Ангелова избрана за ректорка на УКИМ

Катерина Павлова-Николовска

Избор на ректор на УКИМ, во избирачкиот список запишани 1419 гласачи

Ана Ололовска

Свечености по повод 74-годишнината од основањето на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј

Ана Ололовска

Кандидатите за ректор на УКИМ се претставија на трибина организирана од НАкС

Ана Ололовска

Чествување на македонскиот јазик во УКИМ, доделени признанија за придонес за афирмација на македонистиката

Шест кандидати за изборот за ректор на УКИМ, листата ќе биде утврдена и објавена утре

Ана Ололовска