Над пет месеци го супервештачат предметот „Тендери“ на Канческа-Милевска

Од:

Основниот кривичен суд Скопје извести дека главната расправа за „Тендери“ насроечна за утре, се презакажува за 16.02.2023 година, бидејќи предметот со сите списи сеуште не се вратени од надлежното Биро за судски вештачења.

„Имено, заради претходно изведени два спротиставени вешти наоди, а заради доследно почитување на одредбите од ЗКП, судот на 06.04.2022 година предметот го достави на надлежно постапување во Брото за судски вештачење со наредба за изготвување на супервештачење од областа на градежништво и урбанизам. Со оглед да предметот сеуште не е вратен во судот и досега се отповикани седум насрочени расправи, а воедно судот на два наварти се има обратено до Бирото со барање за прецизирање на рок – кога наодот ќе биде изготвен, за што немаме добиено одгвор, Кривичниот суд денеска по трет пат се обрати до Биртото за судски вештачење со известување дека доколку до 31.01.2023 година предметот со сите списи и изготвениот вешт наод и мислење не биде вратен во судот, или не биде доставен образложен извештај зошто наодото сеуште не е изготвен и кога истиот ќе биде завршен, судот ќе ја искористи Законската можност за парична казна на надлежната институција согласно член 237 ст.3 од ЗКП“, велат од Основниот кривичен суд Скопје.

„За одолговлекувањето на постапката како и за сите дописи доставени до Бирот, судот ќе го извести Министерството за правда на РСМ и Судски совет на РСМ.

Бирото за судски вештачењеа, но и целокупната јавност мора да ја имаат предвид комплексноста на предметот, интерсот на медиумите и невладините организации за истиот, Уставно загрантираните права и обврси на странките во постапката и пред се начелото за судење во разумен рок кој судот е должен да го почитува, па зради тоа неможе да се дозволат дополнителни неосновани одолговлекувања на постапката“, соопштуваат од Основниот кривичен суд Скопје.

Би можело да ве интересира

Два рамковни договори по шест милиони од Петровец кај градежната „Адра“, градоначалникот вели: Немаме таква набавка

Александар Тодески

За шест години, над 362 милиони евра народни пари кај седум градежни комапнии

Обвинителството најави жалба на ослободителната пресуда за „Тендери“

Горан Наумовски

Ослободителна пресуда за Канческа Милеска во „Тендери“

Пресудата за „Тендери“ ќе биде објавена на 12 мај

Ана Ололовска

„Тендери“: Екс министерката за култура треба да се пофали, а не да се осуди, велат бранителите и бараат ослободителна пресуда

Анита Петровска Рајковиќ