Над 9.000 странски туристи во април ја посетиле Македонија, Турците и Србите најбројни

Од:

Над 9000 странски туристи ја посетиле земјава во април годинава, а од почетокот на годинава 42 586. Објаените податоци на Државниот завод за статистика покажуваат дека од странските туристи во април, чиј број е 9.103, најголем дел биле од Турција и Србија, а најпосетена дестинација била Скопје.

Вкупниот број на туристи и домашни и странски во април изнесувал 19.064, од кои 52,3 отсто се домашни туристи, а 47,7 отсто се странски туристи, а за перодот јануари-април годинава 97 735 и бележи намалување од 19,4 отсто во однос на тој период лани. Кај домашните туристи има зголемување за 23,3 отсто, а кај странските има намалување за 44,3 отсто.

Бројот на ноќевањата во април 2021 година изнесува 42.117, од кои 51,9 отсто се од домашните туристи, а 48,1 отсто од странските туристи.

Во периодот јануари-април 2021 година, во однос на истиот период од претходната година, бројот на ноќевањата е намален за 12,8 отсто, и тоа кај домашните туристи има зголемување за 12,4 отсто, а кај странските има намалување за 32 отсто.

Би можело да ве интересира

ХОТАМ: Исполнетоста на хотелските капацитети во само еден месец нема да не извади од кризата

Ана Ололовска

Подобрени условите во автокампот „Ливадиште“

Ана Ололовска

Странците не знаат како се влегува во земјава – МНР нема информации на англиски, реагираат туристичките работници

Катерина Павлова-Николовска

Заев до полски тур оператори: Ги прифативме стандардите и протоколите за Ковид-19 на Светскиот совет за патување и туризам

Ана Ололовска

Црногорската ривиера означена за безбедна дестинација, во Македонија зголемен бројот на посети на туристи од регионот

Ана Ололовска

Македонија и Србија бараат начини да ја подобрат туристичката соработка

Жарко Настоски