МТСП: Социјална сигурност за околу 6.000 стари лица

Околу 6.000 стари лица над 65 години кои немаат други извори на егзистенција се очекува да бидат опфатени со Законот за социјална сигурност на стари лица кој веќе стапи во сила. Тие ќе бидат социјално обезбедени, односно ќе земаат месечен надоместок од околу 6.000 денари.

Право на надоместок имаат сите лица кои се државјани на Република Северна Македонија најмалку 15 години и не примаат старосна пензија, вклучувајќи ги и лицата без ден работен стаж.

– За домаќинствата кадешто и мажот и жената ги исполнуваат условите за користење на социјална сигурност, надоместокот ќе го користи само еден член бидејќи станува збор за право од социјалната заштита и не е поврзано со пензиското и инвалидското осигурување, појаснуваат од Министерството за труд и социјална политика.

Оттаму информираат дека од денеска стартува и поднесувањето на барањата за сите нови права што се воведуваат со социјалната реформа, како што е и правото за надоместокот за социјална пензија.

Би можело да ве интересира

Царовска: Пензискиот систем стабилен, првпат се исплатија пензии без задолжувања

Ана Ололовска

ВИДЕО: Дуалното образование од експериментален ќе стане системски концепт

Ана Ололовска

ЕУ ја поздрави социјалната реформа, со новите закони се намалува сиромаштијата

Ана Ололовска

Од денеска почнува поднесувањето барања за новите права од социјалната реформа

Ана Ололовска

МТСП: Отворен е првиот Дневен центар за Даунов синдром

Ана Ололовска

Царовска: Го реформираме социјалниот систем за да ги извлечеме граѓаните од сиромаштија