МТСП: Активните мерки за вработување успешни и во услови на криза, со субвенцинирање на плати вработени 1.346 лица

Од:

Активните програми и мерки за вработување и во услови на криза им овозможуваат на компаниите полесно да ангажираат работници. Пазарот на труд функционира и покрај економските предизвици, вработувањата не се запрени. Над илјада работни места се поддржани само со една мерка од Оперативниот план за вработување „Субвенционирање на плати“, за која компаниите покажаа исклучителен интерес, информира денеска Министерството за труд и социјална политика.

Агенцијата за вработување досега распишала два јавни огласи за мерката, на почетокот на март и кон крајот на мај. Досега се потпишани договори со 1.042 компании за вработување на вкупно 1.346 лицa.

-Финансиската поддршка е така дизајнирана што поттикнува вработување на млади лица и се настојува да се постигне еднаква родова застапеност. Со овие два огласи, поддржани се вработувања на 663 лица до 29 годишна возраст и на 663 жени. Финансиската помош за новоотворените работни места досега изнесува 302.556.000 денари, велат од МТСП.

Кај субвенционирањето на плати, како што појаснуваат, поддршката може да биде 3, 6 или 12-месечна. Се субвенционира бруто плата од 19.000 денари по лице. Со најголемата поддршка, фирмата добива неповратни 228.000 денари за вработување на едно лице, кое работодавачот има обврска да го задржи на работа вкупно 30 месеци.

-Интересот на компаниите за отворање нови работни места со користење на мерката субвенционирање на плата ги надмина првично планираните средства и опфат на корисници. Затоа, Агенцијата за вработување ќе објави нов оглас, посочуваат од Министерството за труд и социјална политика.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Се работи на законот за пензионирање со 64 години, за предвременото пензионирање допрва ќе се разговара

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Шахпаска: Следната година нов закон за работни односи

Ана Ололовска

Според анализите на МТСП капацитетот во градинките не е исполнет

Ана Ололовска

Средба Шахпаска – Елерајт: Преку интензивен социјален дијалог треба да дојдеме до одржливи законски решенија во интерес на безбедноста и здравјето при работа

Ана Ололовска

Средба Шахпаска – Ди Џовани: УНИЦЕФ е рамноправен партнер на земјава во унапредувањето и заштитата на правата на децата

Ана Ололовска

Средбата на министерката за труд и социјална политика и претставници на Ромите

Ана Ололовска