МОДОМ: Поддршка за унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето

Од:

Во пресрет на првата Парада на гордоста во Скопје на 29 јуни, МОДОМ уште еднаш ги потенцира потребите за почитување на основните човекови права на луѓето од ЛГБТИ заедницата. ЛГБТИ луѓето сеуште се мета на говор на омраза, насилство, дискриминација и нееднаков третман.

„За поздрав е донесување на Законот за спречување и заштита од дискриминација каде што е нотирано дека државата има обврска да обезбеди ефективна заштита од дискриминација за ЛГБТИ луѓето преку вметнување на сексуалната ориентација и родовиот идентитет како дискриминациски основи“, соопштуваат од МОДОМ.

МОДОМ ги поддржува активностите и значајниот придонес на Интерпартиската парламентарна група за унапредување на правата на ЛГБТИ луѓето чија координаторка е претседателката на ДОМ, Маја Морачанин.

Би можело да ве интересира

Европскиот парламент со резолуција против полските „зони без ЛГБТ“

ВИДЕО: Дури 36 отсто од момчињата со хомосексуална определба размислувале за самоубиство поради малтретирање од соученици

Ана Василевска

МОДОМ: Животна средина и климатски промени редовен предмет во училиштата

Ана Ололовска

Северна Ирска ги легализира абортусот и истополовите бракови

Ана Ололовска

Парада на гордоста денеска во Приштина

Ана Ололовска

Шефот на полските конзервативци во предизборната кампањата шири омраза кон хомосексуалците