МНР: Реагиравме до Европскиот парламент и грешкта е коригирана

Од:

Министерството за надворешни работи информира дека по нивната реакција грешката во Европскиот парламент со употребата на придавката „северномакеоднска“ е коригирана.

– Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија континуирано укажува на точната употреба на уставното име на државата и државјанството на граѓаните на Северна Македонија. Како што сме реагирале соодветно до сите меѓународни медиуми, етнитети итн., кои погрешно употребиле било кој од наведените термини, така реагиравме и до Европскиот парламент за конкретниот случај, барајќи коректна употреба на овие термини, согласно Уставот и личната карта на земјата во Обединетите Нации. Дополнително, би сакале да потврдиме дека по нашата реакција грешката беше веднаш корегирана, се вели во соопштението од МНР.

Би можело да ве интересира

Фон Крамон: Киев ќе ги добие ветените 50 милијарди евра

Европскиот парламент изгласа резолуција против Србија

Европските парламентарци бараат Србија да го екстрадира Милан Радоичиќ на Косово

А1он

Состанок на експертските работни групи на МНР на Македонија и на Бугарија

Еден Македонец во Нигер побарал помош, МНР бара начин за евакуација

Комитетот за надворешни работи на Европскиот парламент го одложи гласањето за извештајот за Македонија