Министерство за здравство: Во училиште ќе може да се запишат единствено деца кои се вакцинирани

Од:

Владата на денешната 135 седница донесе заклучок во било кое училиште да можат да се запишат единствено деца кои се вакцинирани и за тоа имаат соодветен документ/потврда. Во сите училишта да се примаат пријавите за упис во училиштата и на оние деца кои не се вакцинирани, но да не се врши упис на истите се додека не биде приложен соодветен документ/потврда за вакцинација, информира Министерството за здравство (МЗ).

Според нивните податоци, вкупниот број на вакцинирани лица на возраст до 14 години со МРП вакцина од почетокот на епидемијата во Република Северна Македонија изнесува 24.023. Во Скопје, бројот на вакцинирани деца изнесува 13,684 од вкупно 16,361 невакцинирани деца. Од останатиот дел од државата, бројот на вакцинирани деца до 14 години со МРП вакцина изнесува 10,339 деца.

-Само со стапка на вакцинација на над 95 отсто, ќе обезбедиме колективен имунитет и ќе биде оневозможено ширењето на вирусот меѓу популацијата, посочуваат од МЗ.

Здравствените установи, додаваа, не смеат да издаваат потврди ако детето не ги примило задолжителните вакцини. Потврдите кои се приложуваат при упис на дете во основно училиште се издаваат во здравствените домови каде што има вакцинални пунктови и се бесплатни.

Би можело да ве интересира

Најмалку 27 лица загинаа при пожар во училиште во Либерија

Здружение „Од нас за нас“: Непримањето на невакцинираните деца во градинките и училиштата е најбрутална дискриминација

Ана Ололовска

Досега се вакцинирани 37,189 лица на возраст до 14 години со МРП вакцина

Ана Ололовска

Адеми: Теренска вакцинација во училиштата каде има потреба

Ана Ололовска

МОН: Значително зголемен процентот на вакцинирани деца

Ана Ололовска

Опфатот на вакцинација со МРП во целата држава изнесува 98%

Ана Ололовска