Милевски со порака до општините да користат „Северна“

Од:

Министерот за локална самоуправа, Горан Милевски, до сите општини, до градот Скопје и до Заедницата на единиците на локалната самоуправа достави писмено мислење за примената на член 38 од Законот за локалната самоуправа, кој што се однесува на свечената изјава што ја даваат новоизбраните членови на советот, на конститутивната седница.

„Секоја употреба на други зборови, освен зборовите „Република Северна Македонија“ во свечената изјава е спротивна на Уставот на Република Северна Македонија, како највисок правен акт во хиерархијата на правниот поредок“, се наведува во соопштението на Милевски.

Тој наведува и дека треба да се имаат предвид штетните последици кои можат да произлезат од нефункционирањето на советите, односно општините, и штетните последици со кои се нарушува меѓународниот углед на земјата и се поткопува правниот поредок, поради непочитување на Уставот.

Штип беше првата општина во која советниците се раскараа околу користењето на новото име на државата, па така советниците од СДСМ ја напуштија конститутивната седница, бидејќи на документите пишувало Република Македонија.

Би можело да ве интересира

Милевски: Македонски Брод се модернизира, добива нов парк

Ана Ололовска

Изречени 22 санкции за брзо возење на територија на СВР Штип

А1он

Земјотрес со епицентар на подрачјето Свети Николе – Штип

А1он

Во Штип откриени шест возила за јавен превоз со неисправни сопирачки

А1он

Завршен експресниот пат Штип-Радовиш, втората фаза од Три чешми до Штип пуштена за сообраќај под времен режим

А1он

Во штипската галерија „Безистен“ изложени делата на Борислав Траиковски

А1он