МЕПСО: Дефект на елемент од високонапонска опрема во ТС „Битола 2“ причина за испадот во РЕК Битола

Од:

Поради дефект на елемент од високонапонска опрема во трансформаторската станица „Битола 2“ регистрирана е безнапонска состојба денеска во 14:17 часот. Од тие причини, автоматски делувала релејната заштита на трансформаторската станица и го исклучила РЕК Битола, потврдуваат од АД МЕПСО.

Екипите на МЕПСО реагирале веднаш и,како што велат од компанијата, во 14:43 часот се создадени услови за повторно вклучување на преносната мрежа на „РЕК Битола“ најголемиот производствен капацитет на електрична енергија во земјава.

-АД МЕПСО, во моментов, врши модернизација на високонапонската опрема во ТС „Битола 2“, електроенергетски јазол на кој е приклучен битолскиот рударско-енергетски комбинат, со што во иднина на минимум ќе се сведат ризиците од испади и дефекти, порачуваат од електропреносниот оператор.

Би можело да ве интересира

Бислимоски: Можно намалување на сегашните, поскапени цени на електрична енергија во април следната година

Ана Ололовска

Без струја утре дел од Зелениково и Студеничани

Ана Ололовска

Битиќи: Будно ја следиме состојбата со електрична енергија и ако е потребно ќе интервенираме

Ана Ололовска

Без струја утре повеќе делови на Скопје

Ана Ололовска

Ќе се бара одговорност од сите кои нема да ги исполнат плановите за производство на струја

Ана Ололовска

Струјата се продава за над 200 евра мегават/час во речиси цела Европа