Меморандум за соработка на Битолскиот и Универзитетот во Корча

Од:

Универзитетот „Св.Климент Охридски“ од Битола и Универзитетот од Корча – Република Албанија ќе соработуваат во насока на поддршка на претприемништвото, формирање нови компании и старт-ап програми.

Ректорите на двата универзитети Сашо Коруноски и Али Јашари на Факултетот за туризам и угостителство во Охрид потпишаа соодветен Меморандум за соработка, што ќе ги уредува идните односи меѓу двете образовни институции, а истовремено ќе овозможи отварање соодветни иновативни центри во Охрид и во Корча за поддршка на претприемачите.

– Идејата е овие два центри да ги запознаат претприемачите, младите луѓе кои ги нудат нашите фондови за инвестиции и технолошки развој за креирање на нови компании и старт ап центри. Тие ќе имаат пристап до средствата за таков вид на иновативни компании. Ние сме тука да ги поучиме како да аплицираат за ИПА програмите, проектите од СБС програмата и да им помогнеме во развој на иновативните идеи, изјави деканот на ФТУ, Цветко Андреески.

Во рамки на Универзитетот во Корча веќе функционира т.н. иновативен хабит, додека средствата за охридскиот се обезбедени преку Фондот за иновации и технолошки развој на РСМ, ИПА-проектот што заеднички го работат Фондот за иновации, Центарот за развој, иновации и претприемачи на РСМ, додека хабитот во Корча е реализиран со поддршка на Агенцијата за истражување, технолошки развој и иновации на РА и на Универзитетот во Тирана.

Би можело да ве интересира

МОН: Од следниот месец зголемување на платите на вработените во основното, средното и високото образование

Татјана Ташкова

Независниот синдикат за образование и наука бара зголемување на платите на просветните работници

Татјана Ташкова

Конкурс на британската Влада за доделување Чивнинг стипендии

Македонските универзитети и годинава ги нема на Шангајската листа

Татјана Ташкова

БиХ: Повеќе жени без образование отколку мажи

А1он

Зошто малите деца во Јапонија се толку самостојни?