Марин: 3.500 денари за секое прваче, обезбедувањето во училиштата на товар на општината

Од:

„Аеродром е општина во која има многу млади луѓе. Секоја година се запишуваат по околу 800 првачиња во основните училишта. Сепак, родителите досега немаа поддршка од општината, а локалната власт недоволно одвојуваше за проекти наменети за нив. Во нашата програма предвидуваме низа мерки и проекти со кои ќе ги намалиме трошоците на родителите и ќе го подобриме квалитетот на животот во општината за нив и нивните деца.

dobivaj vesti na viber

Општината ќе издвојува 3.500 денари за секое прваче, а обезбедувањето во училиштата ќе биде на товар на општината, не на родителите. Од буџетот ќе издвојуваме пари за награди и стипендии за талентираните ученици. Трудот на децата ќе се цени и наша обврска е да ги мотивираме да учат и се развиваат. Ветуваме финансиска поддршка за талентирани спортисти и деца кои се посветени на спортсиот развој. Потоа, наш фокус ќе биде проширување на сите основни училишта според потребите и реновирање на сите тоалети кои се во очајна состојба. Недозволиво е да има три смени во некои училишта заради недостаток на простор.

За родителите со дечиња во предшколска возраст предвидуваме големи инвестиции и подобрување на условите во градинките. Ќе изградиме две нови градинки и ќе ги прошириме постојните онаму каде што треба. И во градинките и во училиштата имаме проблем пред се со капацитетите. Ова ќе биде нашиот фокус, соодветен простор за сите. Планираме изградба на нови современи и еколошки детски игралишта, со модерни реквизити и редовно оддржување на истите.
За крај, заедно со Град Скопје, конечно ќе ја изградиме гимназијата Кузман Јосифовски Питу која со години ја ветуваше ВМРО-ДПМНЕ.

Како професор и човек кој секој ден комуницира со родителите знам колку се важни условите во кои растат и се развиваат децата. Затоа, новата локална власт ќе биде сојузник на родителите и партнер во нивните напори да обезбедат добар и квалитетен живот за своите деца“, изјави Златко Марин, кандидат за градоначалник на Општина Аеродром од СДСМ.

Би можело да ве интересира

Во Албанија изборен молк пред делумните локални избори

А1он

Поткуп од 1500 денари за глас во Кочани

А1он

Илиевски: Итна и целосна гасификација на сите домаќинства и индустриски капацитети во Куманово

А1он

(ВИДЕО) Шилегов: Скопје станува европска метропола каде луѓето се важни

А1он

Шилегов: Реконструиравме 40 градски улици и изградивме четири нови булевари во Скопје

А1он

Арсовска од Ѓорче: Спортски комплекс, уредување на Лепенец, енергетска транзиција, расчистување со депониите за 82 дена

А1он