Маричиќ од Гевгелија: Инвестирани 813 милиони евра преку ИПА, интеграцијата во ЕУ носи повеќе за сите!

Од:

Самиот процес на интеграција носи повеќе за сите и досега само преку ИПА програмата ЕУ има инвестирано преку 813 милиони евра, а полноправното членството во ЕУ носи уште повеќе за сите, рече секретарот за меѓународна соработка и вицепремиер Бојан Маричиќ на вечерашната трибина Повеќе за сите во Гевгелија.

-Од овие 813 милиони евра досега инвестирани од страна на ЕУ кај нас преку 42 милиони се реализирани во овој наш јужен регион. Дополнително преку ИПАРД 3 програма ЕУ обезбедува поддршка за модернизација на македонското земјоделство од 97 милиони евра. Нашата политика за остварување на стратешката цел за целосна интеграција во ЕУ значи пристап до уште поголеми средства во сите сектори, економијата, енергетиката, животната средина. Затоа кога велиме повеќе за сите мислиме и на членството во ЕУ, рече Маричиќ.

Блокадите на нашиот европски пат имаат име и презиме а тоа е ВМРО-ДПМНЕ. Иако имавме успешен скрининг не започна отворањето поглавја поради активната блокада на опозицијата. Овие блокади се на директна штета на земјата и значат блокада за милиони евра фондови од Унијата кои можат да ни бидат на располагање и мора да ги поразиме заедно и да ја внесеме земјата во ЕУ, рече секретарот за меѓународна соработка на СДСМ, Бојан Маричиќ на трибината Повеќе за сите во Гевгелија.

Би можело да ве интересира

Маричиќ од Валандово: Членство во ЕУ за повеќе пари преку европските фондови

ПГ на СДСМ: Недозволиво е да се злоупотребува и блокира собраниската говорница за изнесување лаги

Пренџов: Примитивецот Маричиќ е срам за машкиот пол, барам премиерот веднаш да го разреши

Орце Костов

Маричиќ: Спомен собата на првиот македонски претседател Глигоров претставува значајно политичко наследство

Маричиќ: Македонското Собрание ќе ги помести напред преговорите со ЕУ

Горан Наумовски

Маричиќ: Продобивки од ЕУ, а не политизација – тоа го бараат граѓаните од сите политичари и сите партии

Горан Наумовски