Левица: Колку ги чинеше граѓаните театарот за фабриката со електро автомобили?

Од:

Компанијата за производство на електрични возила од Ахен, „Next.E.Go”, банкротира и, дефинитивно, оди во стечај. „Next.E.Go” или кај нас познати како ,„Еколог”, во сопственост на фамилијата Дестани, блиска на ДУИ, во 2022 година, заедно со раководството на двоецот СДС-ДУИ, помпезно „удрија“ камен темелник за изградба на фабрика за електро автомобили во Тетово. Владата на СДС-ДУИ во тоа време одобри 130 милиони евра државна помош за оваа „инвестиција“, а во февруари годинава потпишала и анекс-договор за исплата на дополнителна државна помош, се вели во реакцијата на Левица.

„На прашањето колкава сума народни пари исплатила Владата од Буџетот на РМ, „Еколог“ нема одговор! Договорот со оваа компанија беше раскинат уште во март.
Политичката партија #Левица и тогаш излезе со соопштение дека оваа инвестиција никогаш нема да се оствари, фабрика нема да има, а нема да има ниту вработување за деветстотини млади и стручни работници, како што власта најавуваше. Но, наместо помпезните владини најавување, за жал, се остварија најтемните предупредувањата кои ги дадоа нашите секторски експерти.

Денес сведочиме и на фактот дека иако стечајот бил најавен уште во март, сепак, властите вешто го криеле овој податок од очите на јавноста, а со цел да не си го нарушат имиџот во предизборието кое следеше, направија дополнителни штети на државата! Со цел да се избегнат вакви несакани сценарија и состојби, Левица апелира новата влада час поскоро да изврши анализа и ревизија на целиот процес и транспарентно да излезе со информација за тоа колку оваа „инвестиција“ го чинеше буџетот на државата! Секако, ова вклучува и повик за одговорност на сите учесници кои имале директен или индиректен удел во оштетувањето на државниот буџет“, велат од партијата.

Би можело да ве интересира

Мециновиќ до ДПМНЕ и ЗНАМ: Вие сте партии на олигархијата како и СДС

Левица: Ромите континуирано се најдискриминираната етничка група

Левица: Нови задолжувања, буџетскиот дефицит расте, јавниот долг сè потешко се сервисира

Левица: Нема крај на партиските вработувања – ДПМНЕ изгласа дополнителни 10 вработувања во Општината поради 2 пензионирања

Левица: Две години од Францускиот предлог – Остануваме единствени против бугаризацијата на Македонија

Левица: Туристичката населба Претор без вода за пиење – одговорност мора да има