Левица: Деловникот на СДС-ДПМНЕ-ДУИ ја озаконува неуставната двојазичност и води кон дводомен парламент

Од:

Крајно штетниот Деловник, кој го изгласа здружената коалиција на СДС-ДУИ-ДПМНЕ, освен што ќе нанесе долгорочни последици врз демократските процеси (каде се лимитира учеството на опозицијата и се прошируваат ингиренциите на Спикерот) – истиот ја легализира неуставната и насилнички воведена двојазичност на Собранието велат од Левица.

– Како што во минатото многу пати алармираа пратениците на Левица, нелегитимно избраниот спикер Џафери воведе неуставна пракса во Собранието, каде сите пратеници добиваат двојазични материјали. Ова насилничко однесување се коси со амандманот V од Уставот на Република Македонија и ваквата опасна иредентистичка тенденција води кон дводомен Парламент, со кој целосно ќе се сруши суверенитетот на Републиката. Дури и пратеничката Гордана Силјаноска – Давкова алармираше дека воведувањето на двојазичност во Собранието е неуставно и најверојатно поради тоа, единствено таа не гласаше за новиот Деловник. Колаборативното однесување на ДПМНЕ во ваквите погубни антимакедонски процеси воопшто не изненадува, со оглед на фактот што истите ја одобрија неуставната двојазичност на униформите, а единствено Левица ги оспори пред Уставниот суд. Манипулативното и лицемерно однесување на лажната опозиција, која кокетира со великоалбанските идеи, повторно дојде до израз. Иако ДПМНЕ во минатото тврдеа дека т.н. Закон за двојазичност е неуставен и истиот носи ризици кои можат да предизвикаат далекусежни последици, тие повторно ретерираа од своите позиции и беа учесници во уште едно национално предавство, се вели во соопштението од Левица.

Би можело да ве интересира

Левица: Гаши го прекрши Уставот и ја погази секуларноста – Левица ќе поднесе интерпелација

Горан Наумовски

Левица: Преспанското Езеро пред еколошки колапс – Владината негрижа го продлабочува проблемот

Левица: Градоначалникот Хекуран Дука да ги отстрани исцртаните фашистички симболи во Дебар

Охридското крајбрежје заробено од непознати изведувачи – Левица со барање за инспекциски надзор

(ВИДЕО) Левица: Запуштени паркови и девастирани детски игралишта

Горан Наумовски

Левица: Од 24 капитални инвестиции вредни 4 милијарди евра, Владата завршила само еден проект