Лажен службеник од УЈП барал пари од даночни обврзници

Од:

Управата за јавни приходи известува дека изминативе денови непознато лице, лажно се претставувало дека работи во Управата како одговорно лице за наплата на долгови и барало пари од даночни обврзници со цел да го намали долгот што истите го имале спрема Управата за јавни приходи.

„Управата за јавни приходи денес дојде до оваа информација, и согласно член 391 од Кривичниот законик веднаш ја пријави оваа случка во Министерството за внатрешни работи во ОВР Кавадарци. УЈП известува дека задолженијата што даночните обврзници ги имаат (согласно даночните решенија и пријави) и уплатите, преку носителите на платен промет и трезорскиот систем се книжат автоматски. Само со плаќање на даночниот долг преку носителите на платен промет и трезорскиот систем може да престане обврската на даночниот должник“, велат од УЈП.

Оттука апелираат до сите даночни обврзници да не потпаѓаат под вакви дејствија на поединци.

Би можело да ве интересира

УЈП наскоро ќе ги достави записниците од втората контрола до ЈСП и приватните превозници

Горан Наумовски

Скопјанец во 2021 година имал бруто доход од четири милиони евра, адвокати и нотари со највисоки плати од самостојни дејности

Орце Костов

Анонимен испраќач користи лого на УЈП за да ги наведе граѓаните да ги споделат своите податоци од дебитните и кредитните картички

Орце Костов

Поради активности во ИТ системите на УЈП, утре се можни прекини во е-услугите

УЈП: До крајот на неделава се очекува да заврши ажурирањето на апликацијата „Мој ДДВ”

Приведен инспектор од УЈП – побарал поткуп од 700 евра