Кривичен ќе суди само притворски и предмети поврзани со загрозување на здравјето на граѓаните

Од:

Во Кривичниот суд од денеска ќе се судат само предмети во кои еден или повеќе обвинети имаат мерка притвор или куќен притвор, предмети од член 205 и 206 од КЗ поврзани со загрозување на здравјето на граѓаните и предмети поврзани со нарушување на полицискиот час и другите мерки на Владата на РСМ за заштита од ширење на вирусот Ковид – 19, а за чие постапување надлежен е судот.

Како што информираат од Основниот кривичен суд Скопје, судот ќе постапува и по сите итни предмети за кои се надлежни кривичните совети, а по кои се постапува на нејавни седници.

-За таа цел изготвена е листа од 39 притворски предмети, насрочени во следните 30 дена за кои предмети странките кои имаат усна или писмена покана се должни да дојдат на закажаното судење, додека странките во сите други постапки кои не се наведени на листата ќе добијат дополнителни покани за следните термини. Согласно Уредбата со законска сила за роковите во судските постапки за време на вонредна состојба, судот со новата листа на предмети значително го намали бројот на насрочени расправи, а со тоа и фреквенцијата на луѓе во судот како дел од препораките за заштита од ширење на вирусот, соопштија од Кривичен.

Листа на приоритетни предмети:

Одделение – КОК
Судија Васка Николовска – Масевска
КОК.бр. 116/19 – 2 и 3 април / КОКООА бр. 12/20 – дополнително
известување за термин
Судија Горан Бошевски
КОК.бр. 23/20 – 1 и 13 април / КОК.бр.39/20 – 1, 7 и 13 април / КОК.бр.
81/19 – 7 април.
Судија Добрила Кацарска
КОК.бр. 35/20 – 7. Април / КОК.бр. 146/19 2,6,16,22 и 24 април
Судија Владимир Туфегџиќ
КОК.бр. 42/20 – 14 април.
Судија Дарко Тодоровски
КОК.бр. 53/19 – дополнително термин / КОК.бр. 6/20 – 8 април / КОК ООА
14/20 – дополнително термин
Судија Илија Трпков
КОК.бр. 2/20 – 15, 16 и 28 Април
Судија Осман Шабани
КОК.бр. 107/19 – 01 април / КОКООА бр. 11/20 – 09 април
Одделение – К
Судија Александра Ристеска
К.бр. 662/20 – 6 Април / К.бр. 474/20 – 10 Април
Судија Верка Петковска
К.бр. 623/20 – 31 Април
Судија Марин Станевски
К.бр. 332/20 – 31 Март / К.бр.608/19 – 31 Март
Судија Елена Илиевска Јосифовиќ
К.бр. 642/20 – 3 април
Судија Билјана Коцевска
К.бр. 605/20 – 02 Април
Судија Лидија Зимбовска
К.бр. 689/20 – 02 Април
Судија Ѓоко Ристов
К.бр. 660/20 – 01 Април / К.бр. 2051/19 – 08 Април / К.бр. 574/20 – 10
Април / КООА бр. 13/20 – 06 Април
Судија Љубинка Башевска
К.бр. 668/20 – 01 Април
Судија Оља Ристова
К.бр. 473/20 – 16 Април
Дијана Груевска Илиевска
К.бр. 2170/19 – 01 Април / К.бр. 713/20 – 06 Април / К.бр. 275/20 – 09
Април /
К.бр. 1407/19 – 07,13 и 27 Април
Судија Фанка Јанчулева Михаиловска
К.бр. 2020/10 – 03 Април
Судија Ленка Давиткова
К.бр. 1878/19 – 29 Април / К.бр. 817/11 – 23 Април и 07 Мај
Судија Славица Андреевска
К.бр. 480/20 – 12 Април / К.бр. 360/18 – 09 Април.
Судија Софија Лаличиќ
К.бр. 642/20 – 03 Април
Судија Марија Клетничка Марковска
К.бр.622/20

Од судот информираат дека во зависно од потребите, листата ќе биде ажурирана и надополнета за што јавноста ќе биде дополнително известена.

Би можело да ве интересира

Се дезинфицираат судниците и се прави нов распоред за седење на странките во кривичниот суд

Ана Ололовска

Основен кривичен суд Скопје од 1 јуни ќе постапува по сите предмети

Ана Ололовска

Во Основниот граѓански суд Скопје од утре продолжуваат сите закажани судења

Ана Ололовска

Апелација ги одлага јавните седници и расправи

Ана Ололовска

Истражување: Реформите во правосудството на половина пат помеѓу законите и праксата

Ана Ололовска

Дескоска: Да ги надминеме опасностите од епидемијата и успешно да ги имплементираме реформите во правосудството

Ана Ололовска