(ВИДЕО) Ковачевски: Не постои поголем патриотизам од носењето државнички одлуки

Од:

Илинден е нашата сила и за современа, модерна, економски развиена – европска, Република Северна Македонија. Водени од заедничката борба во којашто животи се положувале за сестрите и браќата од сите народи на ова парче земја, се обединивме од сите етнички заедници и вери во едно и еднакво општество за сите, без исклучок, рамноправни пред законите, без разлика на народност, пол, раса, вероисповед рече премиерот Димитар Ковачевски на прославата на 2.август-Илинден на Мечкин Камен во Крушево.

– Нашата генерација ќе има можност сé она што е автентично за нас и за нашиот јазик, култура, обичаи и традиција да го втемели во основите на големото европско семејство, правејќи го побогато и поразнолико, вистински обединето во различностити. Поголемо признание и можност за развој на сѐ она што е македонско, не постои. Не постои и поголем патриотизам од носењето државнички одлуки. Илинденците со оружје во рака се бореле за ние денес да можеме да водиме други, поинакви битки, за развој и просперитет на сите граѓани подеднакво. Денес, нашиот поглед е свртен кон иднината, исто како и погледот на илинденците и во 903-та и во 44-та и во 91-та. Сега е време е за обединување, за заедништво, за верба во подобро утре, но пред сѐ за посветена работа за да развиеме силна, успешна и просперитетна европска држава рече Ковачевски.

Ковачевски дече дека денеска Македонија стои рамо до рамо со сојузниците и партнерите во НАТО и ЕУ.

– Генерациите на денешнината ќе ја имаат можноста да го посведочат денот кога со полноправно членство, македонскиот јазик ќе е еден од службените јазици на ЕУ, еднаков со сите останати 24 официјални јазици на Европската Унија. Сонот македонскиот јазик да се чуе надалеку, да го запознаат, чујат и доживеат земји и култури коишто никогаш досега немале допир со него, ќе стане стварност.

Ковачевски порача дека е време за нови, заеднички победи.

– Ние никогаш нема да заборавиме кои сме и од каде доаѓаме и од што сме направени, а тоа ќе е нашата сила храбро да зачекориме и да отвориме ново поглавје во македонската историја го заврши премиерот обраќањето на Мечкин Камен.

Би можело да ве интересира

Ковачевски: Европскиот проект е најважен за иднината на државата, да не подлегнеме на провокациите

ВМРО-ДПМНЕ: Ковачевски и Пендаровски да не кријат и јавно да кажат кои странски агентури влијаат на односите со Бугарија

ВМРО-ДПМНЕ: Ковачевски да каже како е можно на се што испопотпишаа да создадат студена дипломатска војна со Бугарија

(ВИДЕО) Премиерот се скара и со пратеничка, дерење откако таа го обвини дека прави „селфи“ и не ја слуша

Кристијан Ландов

(ВИДЕО) Препукување Ковачевски-Апасиев: Премиерот му читаше што е параноја, пратеникот му цитираше антички филозоф

Катерина Павлова-Николовска

Прекршочна за „боксовите“ од градоначалникот за полицаецот во Крива Паланка

Кристијан Ландов